Volg ons op:   

 

Vereniging voor metaaldetectie en amateur archeologie

Detector Hobby

Graven in het verleden...

 • Home
 • Detector hobby
 • Wachten op dat ene geluidje

Wachten op dat ene geluidje

Op een verlaten akker loopt iemand met een metaaldetector. Geduldig zwaait hij de schotel over de grond, wachtend op een geluidje.

Plots stopt hij. Blijkbaar ligt er iets want hij graaft een gaatje en zoekt met zijn hand door de losse grond. Hij haalt er een voorwerpje uit, wrijft het schoon en stopt het zorgvuldig weg in een kokertje. Dan loopt hij weer verder, wachtend op een volgend geluidje.

Een paar duizend mensen in Nederland trekken er regelmatig met de metaaldetector op uit om te gaan zoeken naar verloren munten, sieraden en andere voorwerpen.

ring

Sommigen zoeken op het strand, stortgrond of langs de rivieren, anderen zoeken op een akker, weiland of recreatieterrein. Alleen, met een zoekmaat of met een groepje.

gespen

De reden dat ze met een metaaldetector zijn gaan lopen is verschillend. De één heeft zich altijd al voor geschiedenis en archeologie geinteresseerd en probeert daar op deze manier een invulling aan te geven. Een ander heeft verhalen over schatvondsten gelezen en wordt juist door het avontuur of de spanning van het zoeken aangetrokken.

riemtong

Want spannend blijft het; zelfs zoekers die al ruim 30 jaar zoeken, vragen zich elke keer weer vol spanning af wat er deze keer uit de grond zal komen. Hedendaags geld, een ring, een oude munt of gesp, een nog gaaf fietsplaatje, elke keer kom je weer met verscheidene dingen thuis. Vaak voorwerpen uit een ver verleden, die vertellen over de mensen die ons land vroeger bewoonden. Hedendaags geld, een ring, een oude munt of gesp, een nog gaaf fietsplaatje, elke keer kom je weer met verscheidene dingen thuis. Vaak voorwerpen uit een ver verleden, die vertellen over de mensen die ons land vroeger bewoonden. Door deze voorwerpen in boeken op te zoeken en er over te lezen, gaat het verleden voor veel zoekers meer leven leven.

Toestemming vragen

Op veel stranden kun je vrij zoeken. Op diverse recreatieterreinen en waterplassen heb je toestemming van de eigenaar/beheerder nodig. Op akkers mag je zoeken mits je niet dieper dan de bouwvoor (30 cm) graaft en je uiteraard toestemming van de landeigenaar hebt. Maak gaatjes dicht en laat geen rommel achter.

fibula

Munitie

Wees voorzichtig met gevonden munitie of explosieven. Markeer je vondst en waarschuw de politie. Ga nooit zelf met wapentuig slepen! Sommige terreinen zijn verboden Uiteraard kun je niet zomaar overal gaan zoeken en graven en zijn er een aantal regels waar je je aan dient te houden. Want zonder dat je het weet, kun je door zomaar ergens te graven oude bewoningssporen vernietigen. Op archeologische terreinen en gebieden waar een APV voor metaaldetectie geldt en op terreinen waar een opgraving gaande is, is het altijd verboden om te zoeken.

schijfibulas

Aanmelden vondsten

Mocht je ergens interessante vondsten (b.v. oude munten en voorwerpen) doen, dan dienen deze aangemeld te worden bij een van de officiele instanties. Die zijn geinteresseerd in de vondstgegevens ervan. Deze kunnen immers een stukje van de archeologische legpuzzel vormen. Niet van alle vondsten, maar vondsten van vóór 1500 die van archeologische waarde zijn.

De 'vondsten' mag je altijd zelf houden. Lees ook: Vondsten melden

 

De detector amateur
  • Adres

   Slenterweg 6
   6905 DM Zevenaar

   mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volg Ons