Welkom bij

De Detector Amateur

 

Zilveren schaal Oegstgeest

Bij opgravingen in Oegstgeest hebben archeologen van de Universiteit Leiden een zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw gevonden.

De schaal is versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud en ingelegd met halfedelstenen. De vondst duidt op een vroegere elite in Oegstgeest met een wijdvertakt internationaal netwerk.
Bron: Archeologieonline.nl

Vondst schaal

De schaal heeft een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter. De schaal is uniek vanwege het zilver waaruit het gemaakt is, de meeste schalen uit deze periode waren namelijk van brons.Tot het moment dat de schaal werd gevonden, waren in Oegstgeest geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van een lokale of regionale elite. Mogelijk woonde de elite in deze periode in gewone boerderijen.

 

Herkomst schaal

De schaal werd waarschijnlijk als drinkschaal of wasbekken gebruikt en bestaat uit verschillende delen. Het oudste deel, de schaal zelf, dateert waarschijnlijk uit de Laat-Romeinse tijd. Door de afbeeldingen op de schaal denken de onderzoekers dat het object uit het oostelijke Middellandse Zeegebied of het Nabije Oosten afkomstig is.

De overige decoraties dateren uit de eerste helft van de zevende eeuw en wijzen op culturele invloeden uit Duitsland. De ophangbevestiging van de schaal wordt vaker gezien in Engeland en Scandinavië. Al deze elementen, laten zien hoe Nederland vijftienhonderd jaar geleden al actief was in de internationale gemeenschap.

 

 Rijksmuseum van Oudheden

De schaal is gevonden op het terrein van het Bio Science Park Leiden in Oegstgeest. De onderzoekers troffen de schaal aan bij de opgraving van een nederzetting uit de zesde eeuw. Het dorpje wat onderzocht werd, lag langs de Rijn en door het dorp stroomde verschillende waterten. Aan één van deze wateren is de schaal gevonden. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Leiden onder leiding van Jasper de Bruin en de provincie Zuid-Holland heeft de schaal laten restaureren.

De vondst is vanaf 1 juli 2014 tot en met 26 oktober te zien in de tentoonstelling 'Gouden Middeleeuwen' in het Rijksmuseum van Oudheden. Na de speciale tentoonstelling zal de schaal onderdeel worden van de vaste presentatie 'Archeologie van Nederland'.

De detector amateur
  • Adres

   Slenterweg 6
   6905 DM Zevenaar
   mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volg Ons