DDA Nederlandse Vereniging voor MetaaldetectieDETECTOR MAGAZINE6x per jaar full color
facebookgroepen

METAALDETECTIE- EN BODEMVONDSTEN GROEPEN OP FACEBOOK

Geschreven op 3 augustus 2023

Hieronder is een een overzicht samengesteld van metaaldetectie- en bodemvondsten groepen op Facebook. Eén van de meeste gebruikte Social Media middelen voor detectorzoekers in Nederland en Vlaanderen. Het overzicht kan handig zijn voor (beginnende) detectorzoekers voor het vinden van de voor hen relevante groepen. Maar ook voor geïnteresseerden en onderzoekers op het gebied van bijvoorbeeld metalen objecten, munten of speciale vondstcategorieën.

FACEBOOK GROEPEN

Sinds ongeveer 2014 is Facebook steeds meer populair geworden onder detectorzoekers, met vanaf 2015 een ware explosie aan nieuwe groepen – soms toegespitst op een vondstcategorie of regio. De reden waarom is uiteenlopend, maar naast gemak en snelheid speelt vooral het sociale aspect van de groepen een belangrijke rol: het is leuk om aan elkaar te laten zien wat je hebt gevonden en vervolgens de (positieve) reacties (mee) te lezen. Ook het zogeheten ‘wisdom of the crowd’ speelt een belangrijke rol. In een groep is er altijd wel íemand met specialistische kennis die iets kan vertellen over een vondst en met z’n allen weet je meer dan alleen.

ZELF EEN GROEP OPRICHTEN?

Heb je interesse in het zelf oprichten van een groep? Dat kan natuurlijk! Hierbij een paar tips om rekening mee te houden:

  1.  Er zijn al veel algemene groepen voor metaaldetectie. Als je een succesvolle groep wilt, richt je dan op iets specifieks, bijvoorbeeld een regio of vondstcategorie.
  2. Gebruik het overzicht om te zien of jouw/jullie idee al bestaat. Zo ja, sluit je daarbij aan of bedenk iets nieuws.
  3. Zeker bij een groep met meer dan 100 leden, laat staan een groep met meer dan 1.000 leden wordt er bijna dagelijks wel een bericht geplaatst dat niet gewenst is. Denk aan ongewenste reclame, bepaalde opmerkingen die niet door de beugel kunnen of berichten die niets met het onderwerp of doel van de groep te maken hebben en waar andere leden dan (terecht) over klagen. Een goede groep vraagt dus om ‘moderatie’. Dat houdt in dat je duidelijke regels opstelt en mensen hier aan houdt. Dagelijks moet je dan bijvoorbeeld ongewenste berichten verwijderen. Iets om rekening mee te houden dus.
  4. Zet in de groepsbeschrijving iets over het doel van je groep, de gedragsregels en de metaaldetectieregels zoals het melden bij PAN.
  5. Meld je groep aan (zie hieronder), zodat je site in het overzicht wordt opgenomen en beter kan worden gevonden.

AANMELDEN GROEP OF AANMELDEN FOUT IN OVERZICHT

Om een link (groep) aan te melden kan het formulier naast de linksop de pagina worden gebruikt. Mocht er een fout in het overzicht aanwezig zijn kan dit ook worden gemeld middels dit formulier.

Formulier social media wijziging
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Geef aan op welke pagina een link toegevoegd moet worden of een niet werkende/foute link aanwezig is
Nieuw of fout: