DDA Nederlandse Vereniging voor MetaaldetectieOVER DE VERENIGING

Vondsten melden met de PAN app

Het zoeken met de metaaldetector en het vinden van oude voorwerpen is een prachtige spannende hobby. Maar dat oude voorwerp wat je hebt gevonden is meer dan alleen weer een nieuw voorwerp in jou vitrine, het is een onderdeel van ons cultureel erfgoed. Was melden van je vondsten in het verleden vaak nogal een ingewikkeld gebeuren, met de PAN-app op je smartphone wordt je vondst melden nu een stuk gemakkelijker en ook leuker gemaakt.

Waarom melden van archeologische vondsten?

Bedenk dat als je vondsten uit de grond haalt, je eigenlijk een soort museumcon­servator bent: het is jouw taak om voor de vondsten en voor de informatiewaar­de van de vondsten te zorgen. Het schoonmaken van de vondsten, het bewaren van alle informatie en het melden van de vondsten bij archeologen hoort alle­maal bij de verantwoordelijkheid van de zoeker die oude vondsten aantreft en ze mee naar huis neemt.

Lang niet alle geschiedenis is opgeschreven en in boeken terecht gekomen: er zijn perioden of plaatsen waar archeologen en historici maar weinig vanaf weten. Alle vondsten kunnen helpen met het invullen van die ‘witte vlekken’ in onze kennis van het verleden. Vondsten uit de grond kunnen bijvoorbeeld een aanwijzing zijn dat ter plaatse ooit een boerderij heeft gestaan of dat er mensen begraven zijn. Elk object draagt bij tot kennis over de vindplaats of de regio.

Welke vondsten moet je melden?

Zoals de meeste zoekers inmiddels wel weten, moeten in principe alle vondsten ouder dan 1946 worden gemeld. Uiteraard hebben archeologen geen behoefte aan meldingen van modern materiaal zoals aluminiumfolie, blikjes en ander recent materiaal.

Met de PAN-app is je vondst melden nu een stuk gemakkelijker. De app is een onderdeel van de PAN online database website ( https://portable-antiquities.nl)
Na het melden van je vondsten kan je deze ook bekijken op jouw eigen account van de PAN online database.
Schermafbeelding 2020 07 20 om 12 gigapixel scale 2 00x 1

 

Technische informatie

De meeste browsers en smartphones worden ondersteund. Voor iPhones gelden een paar aandachtspunten:
– versie iOS13 of hoger

Installatie van de app

Het installeren van de PAN-app kan door op je telefoon in de browser het volgende adres op te zoeken: https://portable-antiquities.nl/panapp/
of scan de QR-code met je telefoon.
qrcode

Handleiding app

PAN app handl cover

In de handleiding van de app staat alles over het installeren van de app en hoe je vondsten kan melden. Download de handleiding van de PAN-app: