DDA Nederlandse Vereniging voor Metaaldetectie

Vondsten melden

Wat melden? Waarom en waar?

  • Home
  • Verantwoord zoeken
  • Vondsten melden

Vondsten melden

Uitgelicht uit de brochure 'Metaaldetectie in Nederland':

Vondsten melden bij archeologen

* Welke vondsten moeten worden gemeld?
In principe moeten alle vondsten worden gemeld, maar niemand heeft behoefte aan modern materiaal zoals aluminiumfolie en blikjes. In de praktijk kunnen alle vondsten van voor 1946 waardevolle informatie opleveren.

* Wat is verder van belang?
Geef de vondsten door geordend naar vindplaats.

* Waar meld ik?
Volgens de wet moet je vondsten melden bij de minister. In de praktijk is dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). PAN is de database die voor vondsten wordt gebruikt. PAN vindt je hier: https://www.portable-antiquities.nl/. Stuur hiervoor een mail naar het centrale mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* De RCE onderhoudt tevens het informatiesysteem Archis voor bijvoorbeeld opgravingen. PAN en Archis blijven geheel gescheiden. Oude vondstmeldingen zitten wel in Archis en zijn net als PAN alleen opvraagbaar door professionals. Archis is tegenwoordig beveiligd met DigiD en e-Herkenning.

* PAN meldt vondsten door aan NUMIS, die de muntdeterminaties voor PAN verzorgt. Apart melden bij NUMIS is dus niet nodig.

Meer informatie of de volledige brochure lezen/downloaden? Zie de pagina over de brochure 'Metaaldetectie in Nederland'.

DDA Nederlandse Vereniging voor Metaaldetectie
    • Adres

      mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volg Ons