DDA Nederlandse Vereniging voor MetaaldetectieOVER DE VERENIGING

Kom zaterdag 2 maart naar het PAN-event Utrecht!

Geschreven op 17 januari 2024

Kom je op zaterdag 2 maart van 13:00 tot 17:00 naar het PAN-event Utrecht 2024? Dit is hét evenement voor hobbyarcheologen en detectorzoekers in de provincie Utrecht. Het evenement vindt plaats in de universiteitsbibliotheek op het Utrecht Science Park.

Ben je in het bezit van Romeinse fibulae, dan kun je deze tijdens het PAN-event laten onderzoeken en registeren in de database van PAN. Tijdens het event is er extra aandacht voor deze vondsten vanuit het onderzoek ‘Constructing the Limes’. Ook kun je vondsten uit andere perioden laten determineren tijdens het PAN-event.

Tijdens het PAN-event Utrecht kun je:

  • Je vondsten fotograferen in een lichtstudio.
  • Hulp krijgen bij het determineren van je vondsten.
  • Je vondsten registreren in PAN. Je bouwt je eigen digitale collectie op en draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek.
  • Metaalanalyse van je vondsten doen via XRF (zorg ervoor dat deze in PAN zijn geregistreerd).
  • Kennismaken met andere zoekers en archeologen tijdens een gezellige dag.

Constructing the Limes: Breng je Romeinse vondsten mee!

Landschap Erfgoed Utrecht werkt samen met het project Constructing the Limes van Universiteit Utrecht. De onderzoekers van het project zijn op zoek naar specifieke typen Romeinse mantelspelden (boog-, knik-, ogen- en kapfibulae). Ben jij in het bezit van één of meerdere typen van deze fibulae? Neem ze dan mee naar het PAN-event Utrecht 2024.

Constructing the Limes gaat over de grens van het Romeinse Rijk in Nederland, de Neder-Germaanse Limes. Er wordt onderzocht hoe de grens invloed had op migratie en de import van goederen en gewassen, hoe deze grens tot vandaag de dag zichtbaar is als cultureel erfgoed en hoe het ons hedendaags denken over grenzen beïnvloedt.